
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

SUPREME COURT RULES ON TAXATION OF PAYMENTS TOWARDS 
PROVIDING AN ADVICE/OPINION 

 
The Supreme Court of India, recently in the case of GVK Industries v ITO [(2015) 54 
taxmann.com 347 (SC)], has held that fees paid by a resident company for obtaining an 
advice/opinion from a non resident is payment towards consultancy service and thus, taxable as 
fees for technical services (“FTS”) under section 9(1) (vii) of the Income Tax Act, 1961 (“IT 
Act”). 
 
Facts 
 
GVK Industries (“the assessee”) is a company incorporated under Companies Act 1956 for 
the purpose of setting up a power project in India. The assessee entered into an agreement with 
ABB – Projects & Trade Finance International Ltd., Switzerland (“Non-Resident Company”) 
to develop comprehensive financial models for the project and assist the assessee in loan 
negotiations and documentation with the lenders. The assessee was to pay the non resident 
company a ‘success fee’ as fixed percentage of total debt financing for providing said services, 
under the arrangement. The assessee approached the Income Tax Department for obtaining a no 
objection certificate (“NOC”) for remitting the success fees without deducting tax at source 
(“TDS”). The assessee moved the high court after the department refused to issue a NOC. The 
high court also upheld the order of the department refusing to issue the NOC. 
 
Assessee’s contentions 
 
The assessee contended that the non resident company had no place of business in India; and all 
the services rendered by it were from outside India. The assessee claimed that as the fees were 
paid for services rendered outside India, and the non resident company has no business 
connection in India, no part of the success fee could be said to accrue or arise in India under 
section 9(1)(i) of the IT Act, in the hands of the non resident company. The assessee further 
argued that services rendered by the non resident company were not technical in nature, hence, 
the success fee cannot be charged to tax in India as fees for technical services (“FTS”) and thus, 
the assessee was under no obligation to deduct TDS under section 195 of the IT Act. 
 
Revenue’s contentions 
 
The Revenue, on the other hand, contended that the non resident company not only made 
arrangements for the loan but also rendered several financial services, and thus acted as a 
financial advisor/consultant. Thus, the success fees being in the nature of FTS, and payable by  

March 2015 



 
 
 
the assessee (being a resident) would be deemed to accrue or arise in India under section 9(1) 
(vii) (b) of the IT Act. Hence the assessee would be liable to deduct tax before remitting any 
money to the non resident company. 
 
Judgment  
 
The Supreme Court upheld the order of the High Court, and observed that success fees being 
payments towards provision of consultancy services would qualify as FTS under section 9(1)(vii) 
of the IT Act and thus would be an income deemed to accrue or arise in India in the hands of 
the non resident company. In this regard, the court relied on the meaning of the term 
“consultancy services” as elucidated by the Delhi High Court in the case of CIT v Bharti Cellular 
Limited and others [(2009) 319 ITR 139] that consultancy service would include an act of providing 
professional advice or opinion or services in a specialized field entailing human intervention. 
 
Hence, the Supreme Court observed that preparation of scheme for required finances, and the 
nature of services provided by the non resident company were “consultancy services” within the 
meaning of the section 9(1)(vii) of the IT Act, and thus would be taxable in India. 
 
Conclusion 
 
It is important to note that the decision of the Supreme Court is restricted to the provisions of 
the IT Act. The provisions of the India-Switzerland Double Taxation Avoidance Agreement 
(“DTAA”) (the tax treaty involved in the case) contain a similar definition of FTS as the IT Act. 
However, the decision of the Supreme Court, in our view, may not apply to cases under other 
tax treaties where the definition of FTS under the tax treaty is narrower than the definition under 
the IT Act. For example, the India-US DTAA contains “make available clause” which implies 
that India cannot levy tax on payments in the nature of FTS arising in India, unless the person 
acquiring the technical service is enabled to independently apply the technology.   
 
Disclaimer 
 
This news flash has been written for the general interest of our clients and professional 
colleagues and is subject to change. It is not intended to be exhaustive or a substitute for legal 
advice. We cannot assume legal liability for any errors or omissions. Specific advice must be 
sought before taking any action pursuant to this news flash.  For further clarification, you may 
write to the tax team, comprising of Aliff Fazelbhoy at afazelbhoy@almtlegal.com, Statira Ranina 
at sranina@almtlegal.com, Kruti Desai at kdesai@almtlegal.com, Astha Chandra at 
achandra@almtlegal.com, Ankit Namdeo at anamdeo@almtlegal.com 
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